Comisarul pentru ocuparea fortei de munca Laszlo Andor a declarat miercuri, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca a trimis o scrisoare statelor membre care inca mentin restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari. In scrisoare se arata ca motivele invocate in notificarile trimise la sfarsitul anului trecut si prin care au prelungit pentru doi ani anumite interdictii sunt "insuficiente".
"Comisia nu a fost multumita de argumentatiile statelor membre si o scrisoare a mea adresata acelor care au mentinut restrictii precizeaza ca exista o argumentatie insuficienta. Deci Guvernele respective vor trebui sa ne furnizeze analize suplimentare", a precizat Andor raspunzand unei intrebari pe aceasta tema adresta de europarlamentarul roman, Renate Weber.
Weber a semnalat, intr-o sesiune de intrebari ale eurodeputatilor adresate Comisiei Europene pe tema drepturilor angajatilor in UE, faptul ca in timp ce romanilor si bulgarilor li se cere solidaritate europeana, nu sunt tratati la fel cu ceilalti cetateni europeni cand vine vorba despre dreptul la munca si dreptul la libera circulatie (Schengen).
"Practic, cetatenii romani si bulgari au obligatii europene si mai putine drepturi. Are Comisia Europeana un plan prin care sa convinga Consiliul si statele membre sa schimbe aceste practici, in acest an?", a intrebat Weber.
"Nu exista nicio discriminare pentru ca cele trei etape de tranzitie au fost definite pentru toate statele membre si pentru cele care au aderat la UE in 2004, si pentru cele din 2007 si pentru Croatia care urmeaza sa vina. Am invitat statele membre, inclusiv pe cele mai vechi, sa deschida mai repede piata muncii decat s-a stabilit, si cateva au si facut acest lucru. Italia si Cehia au abandonat de exemplu restrictiile inca de la 1 ianuarie anul acesta", a precizat Andor.
Majoritatea statelo