Proiectul privind despăgubirea proprietarilor de case naţionalizate este "injust". "Nu putem să ne întoarcem brusc cu 180 de grade, nu ar fi corect!", declară într-un interviu la RFI preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. El consideră că după 22 de ani, situaţia retrocedărilor este "lamentabilă".
În opinia lui Kelemen Hunor, "în acest moment, Guvernul are o presiune din punct de vedere juridic, pentru că CEDO a dat o hotărâre şi obligă România să găsească o soluţie unitară până în iulie. Este de înţeles că Executivul caută o ieşire din această situaţie absolut lamentabilă. După 22 de ani, nu am reuşit să avem o legislaţie coerentă şi decizii coerente în acest domeniu".
Kelemen Hunor se opune eliminării restituirii caselor în natură: "Eu nu pot accepta să eliminăm restituirea în natură a imobilelor naţionalizate, ar fi o soluţie injustă! Noi am mers 22 de ani în această direcţie, de a da înapoi în natură ce se poate restitui în natură şi acum să ne întoarcem brusc cu 180 de grade… nu ar fi corect!".
Preşedintele UDMR spune că "pe de altă parte, aceste imobile naţionalizate au fost folosite de statul comunist 40-50 de ani. După aceea, au fost folosite de statul român democratic (…). Nu poţi să-i spui omului: primeşti 15% din valoarea imobilului respectiv, în natură nici nu-ţi dau înapoi, nici nu se discută şi asta primeşti în zece ani de zile. Nu este o soluţie bună! Nu vom susţine în Parlament un proiect care nu asigură restituirea în natură, o rezolvare justă şi corectă, dar înţeleg şi presiunea care există asupra Guvernului".
Kelemen Hunor precizează că "sunt foarte multe imobile care au fost deja retrocedate, în jur de 70%-80% deja au fost retrocedate. Pentru restul să aplici altă soluţie decât pentru imobilele deja restituite nu e iarăşi o soluţie corectă, nu poţi să susţii aşa ceva! E vorba de un principiu, nu vorbim d