"Atenţie, se închid uşile! Urmează staţia Politehnica - ARE fosile pe partea dreaptă". Acest anunţ ar trebui să se audă în garniturile care tranzitează magistrala 3 de metrou din Capitală. Staţia Politehnica, unică în Europa, va deveni în acest an staţie-muzeu. Pardoseala ascunde un secret uimitor pe care autorităţile vor să-l exploateze cât mai repede din punct de vedere turistic şi educaţional.
Bucureştenii care folosesc zilnic staţia de metrou Politehnica habar nu au că sub picioarele lor se află o adevarată comoară paleontologică. Specialiştii vorbesc despre vieţuitoare ce au trăit acum milioane de ani, care au fost conservate în acestă podea în formă excelentă.
Specialiştii susţin că plăcile folosite, aduse din Munţii Apuseni, au format în trecut albia unui ocean preistoric. Lucru neştiut de constructori în 1983, când staţia a fost finisată.
"Este o staţie unica nu numai in Bucuresti, dar după ştiinţa mea şi-n Europa datorită importanţei ei paleontologice, educaţionale şi estetice. Orele de paleotologie şi paleoecologie pe care le facem sunt foarte interesante...între metrouri", a spus profesorul de geologie Mihai Popa.
Acum Metrorex vrea să doteze staţia cu plasme, vitrine cu exponate tridimensionale şi panouri interactive, şi să o transforme într-un muzeu de cinci minute.
"Toată lucrarea se va putea realiza în câteva săptămâni, în mai puţin de-o lună. Rămâne acum să ne coordonăm cu sponsorii noştri şi credem noi că până la sfârşitul anului s-avem pus în valoare acest obiectiv", a spus directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte. Fosilele din podeaua staţiei Politehnica au o vechime de peste 65 de milioane de ani.
Sursa: REALITATEA.NET
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti