Un morcov pe post de flaut. Sau un castravete în loc de trompetă. Cafekultour aduce timişorenilor o premieră absolută, un concert în care instrumentele muzicale sunt legume şi fructe, “dirijate” de artistul belgian Eric Van Osselaer. Muzicantul a încântat deja un public numeros în spectacole neconvenţionale susţinute în Franţa, Germania şi Belgia.
Muzicantul fructelor, Eric Van Osselaer
Esenţa tare a programului Cafekultour din acest an este fără îndoială neconvenţionalul concert al legumelor şi fructelor. Cu un morcov pe post de flaut sau folosind un pepene în chip de cimpoi, artistul belgian Eric Van Osselaer a compus o simfonie de fructe şi legume, prezentată deja şi îndelung aplaudată de publicul din Franţa, Germania şi Belgia. La Timişoara, belgianul a fost invitat să-şi susţină ineditul performance, dar şi un masterclass şi două ateliere de luterie şi muzică din legume şi fructe.
Cine este acest vrăjitor al legumelor şi fructelor şi cum a ajuns să îşi facă instrumente din fructe şi legume? Artist vizual şi sonor, Eric Van Osselaer s-a născut la Bruxelles, a studiat artele plastice şi a explorat diverse domenii până să se dedice total muzicii. A pornit acest mare proiect al său la începutul anilor ’90, explorând procedeele de producere a sunetelor şi construind diverse instrumente muzicale inedite, adunând câte puţin din cultura muzicală a fiecărui loc de pe unde a fost, din Irlanda până în Australia.
Primul concert susţinut cu fructe şi legume proaspete pe post de instrumente muzicale l-a susţinut în 2004, în cadrul festivalului de artă sonoră “City Sonics”, la Mons, în Belgia. După doi ani, CNN Europa, France Inter şi Radio Canada şi-au arătat interesul faţă de el şi au început să îi mediatizeze neconvenţionalul mod de a cânta. Osselaer a avut rapid succes la public şi astfel, din 2009, a pornit în tur