Listarea giganţilor americani Apple şi Coca-Cola pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti va creşte vizibilitatea pieţei de capital în rândul oamenilor de rând datorită popularităţii acestor companii şi va crea premisele ca standardele de transparenţă respectate de bursa americană să fie aplicate şi la BVB, au fost de părere oficialii prezenţi miercuri la deschiderea şedinţei bursiere.
"Investind în companiile americane, listate pe bursa de la New York şi aduse la tranzacţionare la Bucureşti, românii beneficiază de cel mai riguros şi reglementat regim din lume prin standardele de listare ale bursei de la New York şi ale comisiei americane de supraveghere. Românii vor avea experienţa de a vedea un adevărat regim de reglementare şi câştiguri ale investiţiilor. Odată ce aceste lucruri se vor întâmpla, cred că vor începe să ceară aceleaşi lucruri şi guvernului României. Există controversa că companii din Vest vor să cumpere România, însă acum, după ce acţiunile a cinci dintre cele mai mari companii americane au fost aduse la tranzacţionare la Bucureşti, românii pot să cumpere o bucată din America", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, în deschiderea şedinţei bursiere de miercuri.
Americanii au preluat în ultimul an controlul Fondului Proprietatea, una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 3,6 mld. euro şi participaţii la cele mai importante companii româneşti din sectorul energetic (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz). Grupul american Franklin Templeton a preluat administrarea fondului în septembrie 2010, iar fondul de hedging Elliott a preluat în ultimul an 14% din acţiunile FP şi a devenit astfel cel mai influent acţionar al fondului, iar recent în AGA a demonstrat că îşi poate impune strategia care vizează vânzarea activelor fondului şi împărţirea banilor către acţionar