Volumul „Dama cu camelii", de Alexandre Dumas-fiul, apare joia, 26 aprilie, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova", la preţul de 36 de lei.
Celebră în lumea întreagă încă din 1848, când a văzut lumina tiparului, povestea de dragoste dintre tânărul Armand Duval şi frumoasa prostituată Marguerite Gautier este o ilustrare perfectă a mentalităţii dominante în secolul al XIX-lea.
Povestea este inspirată, după cum însuşi scriitorul mărturiseşte în prima pagină, dintr-un episod biografic din propria viaţă: povestea de dragoste cu Marie Duplessis, curtezană de lux din Oraşul Luminilor, bine-cunoscută în cercul nobililor.
După acest model romancierul a plăsmuit-o pe eroina romanului, Marguerite Gautier. Tânărul Armand Duval face greşeala de a se îndrăgosti de ea şi îi devine amant. Iar desfăşurarea poveştii de dragoste pe care o trăiesc cei doi ilustrează, cu avânt romantic, iubirea damnată, care nu poate supravieţui într-o societate dominată de prejudecăţi mai importante decât destinele omeneşti.
Soarta dramatică a frumoasei curtezane, care-şi găseşte sfârşitul din cauza unei boli necruţătoare, trăind în sărăcie, în ciuda gloriei şi luxului de altădată, impresionează şi azi. Romanul a fost sursa de inspiraţie a unei opere de notorietate: „Traviata", de Giuseppe Verdi.
Alexandre Dumas s-a născut la 27 iulie 1824, ca fiu natural al marelui scriitor Alexandre Dumas şi al Catherinei Labay, o modestă lenjereasă. Tatăl l-a recunoscut oficial abia în 1831, când Dumas-fiul împlinise şapte ani.
„Simţindu-se dispreţuit pentru condiţia sa de bastard şi de copil sărac, micul Dumas şi-a făurit o părere proprie despre situaţia fiului natural şi a tinerelor mame amăgite şi apoi părăsite de bărbaţi cinici şi iresponsabili. Aceste probleme îl vor preocupa toată viaţa şi le va aborda de nenumărate ori în romanele sale", a scris Liliana Anghel în postfaţa roma