Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul Legii coplăţii de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii pe pagina de web www.ms.ro. Proiectul se află în dezbatere publică la secţiunea “Transparenţă decizională”. Cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul-cadru.
Suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotărâre a Guvernului.
În nota de fundamentare a acestui proiect se precizează că introducerea coplăţii “va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale.
În comunicatul Ministerului Sănătăţii referitor la lansarea spre dezbatere publică a acestui proiect, se precizează: “Coplatava optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti”.
Totuşi, opiniile referitoare la degrevarea spitalelor prin introducerea coplăţii sunt împărţite. Astfel, în timp ce Ministerul Sănătăţii este convins că unităţile de primiri urgenţe nu vor mai fi asaltate de cazuistică severă, medicii sunt mai puţin optimişti. “Nicăieri în lume coplata nu şi-a dovedit eficienţa. La un buget de 4,5 miliarde lei un plus de 10 milioane lei este total nesemnificativ. În schimb, unor grupuri mari de populaţie li se va restrânge sau chiar limita total accesul la servicii medicale. Consecinţele acestui nou bir vor fi dramatice: va creşte morbiditatea, spitalele vor fi supra agl