Deţinuţii selecţionaţi după pedeapsa, scopul şi durata „vizitei”, cât şi după cât sunt de cuminţi, păzesc sistematic zona penitenciarului
După al doilea filtru de pază al penitenciarului, în zona de detenţie, nici măcar directorul închisorii nu mai are voie să aibă telefonul mobil la el.
Dar telefoane mobile introduse ilegal sunt descoperite periodic. Şi nu sunt singurele obiecte interzise capturate de la deţinuţi: acumulatoarele de telefon încarcate sunt la mare căutare, ca şi drogurile. Lista este la fel de lungă ca imaginaţia cuiva care are suficient timp liber să găsească soluţii.
Condiţiile din penitenciar nu mai au multe în comun cu situaţia din 2004, de exemplu, când Gheorghe Costică Todireasa a reclamat statul la CEDO, a invocat condiţiile deplorabile, şobolanii şi păduchii şi a câştigat daune morale în valoare de 13.000 de euro pentru tratament degradant în timpul încarcerării.
Citeşte şi: La Jilava, în secţia pentru foştii consumatori de droguri, ca în căminele din Regie
Clădirea de primire a noilor deţinuţi este nouă, iar la etaj, spaţiul este închiriat unui mic magazin. La canalizarea care miroase de-ţi mută nasul din loc deţinuţii lucrează de zor, pentru că se înlocuiesc inclusiv ţevile dintre clădiri. Ei participă şi la renovarea clădirilor de detenţie, având şansa de a li se îmbunătăţi regimul de încarcerare acordat iniţial după pedeapsa primită, în funcţie de comportamentul din interior.
Investiţiile şi forţa de muncă la puşcărie
Aproape 1.800 de oameni îşi ispăşesc pedeapsa la penitenciarul Jilava, cu 500 de persoane mai multe decât capacitatea închisorii. Tot 500 este şî numărul angajaţilor închisorii.
Anul trecut, la Jilava s-au investit 430.000 de lei pentru îmunătăţirea condiţiilor deţinuţilor şi angajaţilor, din care aproape 400.000 de lei din venituri proprii.
Click pe imagini pentru fotogal