Guvernul mentine decizia de a limita despagubirile pentru proprietatile nationalizate la 15%. Aceasta este singura solutie de a evita plata celor 16 miliarde de euro pentru dosarele aflate la CEDO, bani pe care statul nu ii are. Anuntul a fost facut de premierul Mihai Razvan Ungureanu, aseara, intr-un interviu la B1 TV.
El a declarat ca isi cere scuze fostilor proprietari in numele guvernelor si parlamentelor anterioare, care timp de 22 ani, nu au putut oferi o solutie clara si definitiva in aceasta problema.
Ungureanu a admis ca proiectul propus de Guvern creeaza o nedreptate, aceasta fiind insa singura solutie.
El a explicat ca, in momentul de fata sunt 2.500 de dosare la CEDO care, in lipsa unei legi care sa plafoneze despagubirile, vor fi puse in aplicare.
"Am ajuns insa intr-un loc din care nu mai putem iesi decat asa. Sunt 2.500 dosare la CEDO si, daca nu le rezolvam pana pe 12 iulie prin adoptarea unei legi, acestea in trei luni capata cale libera catre rezolvare pe seama sentintei pilot, adica dand castig de cauza reclamantului impotriva statului, iar punerea in aplicare a sentintelor inseamna 70 miliarde lei, 12 procente din PIB. Aceste dosare urmeaza sa antreneze, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema. Aceasta plafonare da o sansa tuturor celor care au speranta ca vor fi despagubiti", a spus Ungureanu, la postul B1 TV.
Proiectul de lege privind despagubirile pentru proprietati nationalizate mentine plafonul limita al despagubirilor, dar Guvernul discuta inca in privinta solicitarilor de retrocedare in natura depuse deja la ANRP, a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
"Proiectul de lege actual propune plafonarea unei sume. Ramane in discutie ce se intampla cu solicitarile deja inregistrate la nivelul ANRP pentru