Consilierii locali ai municipiului Iaşi au reglementat astăzi un viciu de procedură privind statutul juridic al terenului de 12 ha de la poalele Palatului Culturii concesionat din 2004 companiei Iulius Group.
Pe aceste teren a fost deja construit proiectul multifuncţional Palas Iaşi, o investiţie de 260 mil. euro ce cuprinde spaţii comerciale, de birouri, locuinţe şi două hoteluri şi care urmează a fi inaugurat la sfârşitul lunii viitoare.
Terenul fusese inventariat anul trecut în domeniul public al Iaşiului, ca urmare a unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Oradea. În noiembrie 2010, instanţa orădeană a anulat hotărârea Consiliului Local Iaşi prin care se dispunea trecerea terenului din proprietatea publică a municipalităţii în cea privată, pe motiv că nu se făcuse dezafectarea de la utilitatea publică.
Cu toate acestea, reprezentanţii Iulius Group spun că încă din 2004 contractul de asociere dintre Consiliul Local şi dezvoltatorul imobiliar a fost menţinut în legalitate prin decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
„Votul de astăzi al consilierilor locali a avut menirea de a reglementa statutul juridic al terenului, având în vedere că situaţia acestuia este cu totul alta în prezent faţă de anul 2004, raportat la care s-a pronunţat Curtea de Apel Oradea“, au menţionat reprezentanţii Iulius Group, companie controlată de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu.
Încă de la iniţierea acestui proiect, Dacălu s-a lovit de o serie de proteste venite din partea unor organizaţii neguvernamentale şi a unor oameni de afaceri locali, care ulterior s-au transformat în procese juridice. Cel mai cunoscut oponent al proiectului Palas Iaşi este Dănuţ Prisecariu, cunoscut pentru dezvoltarea proiectului Moldova Mall, vândut în 2006 fondului de investiţii Equest.
Contractul de cesiune î