Cine vrea să devină dascăl trebuie să urmeze neapărat un masterat de doi ani. Statul îl va plăti în această perioadă cu 700 de lei lunar, iar tânărul se angajează că rămâne în învăţământ. Sursa: EVZ
Din această toamnă, universităţile vor avea programe de masterat speciale pentru tinerii care îşi doresc o carieră didactică.
Astfel, nu vor mai ajunge la catedră decât cei care au absolvit masteratul didactic, urmat de un an de stagiu practic, într-o şcoală, sub coordonarea unui profesor mentor.
Cei care nu parcurg acest traseu nu vor putea preda nici măcar ca suplinitori.
Examen înainte de a ajunge la catedră
"Când un tânăr va opta pentru masteratul didactic, el va fi, în esenţă, angajat al sistemului şi va primi o bursă egală cu salariul unui debutant. Aceşti doi ani cuprind pregătire teoretică şi practică, în didactica materiei pe care urmează să o predea. După aceşti doi ani, va exista un examen de dizertaţie, ca la masterat, iar cine nu îl va trece pur şi simplu nu va putea să profeseze", a explicat ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, într-un interviu acordat EVZ .
Tinerii masteranzi vor primi lunar în jur de 700-800 de lei, iar acesta este singurul program de masterat în care studenţii beneficiază de "salariu".
"Oamenii buni evitau cariera în învăţământ"
Florentina Sâmihăian, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, coordonează unul din puţinele programe de masterat didactic existente la ora actuală în ţară.
"În ultima vreme, oamenii buni şi foarte buni se îndreaptă spre companii şi evită angajarea la stat, mai ales în învăţământ. Faptul că acum se investeşte în calitatea viitoarelor cadre didactice şi că există preocupare pentru ca la catedră să ajungă oameni bine calificaţi poate fi o motivaţie pentru cei buni să se orienteze spre această profesie", spune ea.
Apreciază însă că măsura va av