La numai 19 ani e bucătar-şef într-un restaurant cu specific tradiţional dintr-un complex turistic de lângă Baia Sprie, în judeţul Maramureş. Şi e convins că mâncarea tradiţională românească poate relansa turismul românesc.
L-am cunoscut pe Viorel Filip zilele trecute, la Timi-şoara, cu ocazia unei demonstraţii de artă culinară organizată de Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. Numai tineri, din toată ţara, de 19-20 de ani, veniseră să-şi dovedească meşteşugul.
„E noua generaţie, care vine din urmă. Sunt foarte mulţi tineri atraşi de această meserie, în ultimii ani. O meserie tot ce mai bănoasă. Vrem să atragem, în continuare, cât mai mulţi tineri spre această meserie. E şi scopul acestei demons-traţii de artă culinară, la care chiar tinerii bucătari îşi dovedesc măiestria", spune preşedintele asoci-aţiei, Ştefan Bercea.
Tinerii bucătari au intrat mai întâi la proba de sculptură în fructe. Adevărată artă, făcută cu ustensile de toate felurile. Gândiţi-vă că există o trusă de cofetar, ca să vă daţi seama la ce nivel se lucrează. Sau o trusă pentru ornamentarea fructelor. Apropo de sculptură, ce atrage atenţia tuturor este un exponat suficient de impozant, să se întrebe toată lumea cine l-a făcut. E o poartă maramureşeană, cu tot cu doi „localnici", îmbrăcaţi în port popular, care îşi aşteptau oaspeţii.
Tot acest ansamblu este sculptat în pandişpan şi ciocolată. Normal că am întrebat cine e autorul şi aşa am făcut cunoş-tinţă cu Viorel Filip, un puştan înalt şi slăbuţ, dar cu privire ageră. Şi foarte stăpân pe sine.
Originar din comuna Remetea Chioarului, din judeţul Maramureş. Din nordul ţării până în Banat a venit împreună cu tatăl său. Credeam că pasiunea de bucătar s-a transmis în familie. Tatăl se recomandă însă strungar de meserie.
Sculptură în fructe şi în pandişpan
După proba cu fructele, urmează p