Călătoria comemorativă a vasului Balmoral care, la 100 de ani de la tragicul accident ce a uimit lumea, a refăcut traseul Titanicului, s-a încheiat în urmă cu câteva ore. Soţii Tăbăcaru, singurii români privilegiaţi din cei 1309 pasageri, mărturisesc că a fost aventura vieţii lor. Călătoria comemorativă a vasului Balmoral care, la 100 de ani de la tragicul accident ce a uimit lumea, a refăcut traseul Titanicului, s-a încheiat în urmă cu câteva ore. Soţii Tăbăcaru, singurii români privilegiaţi din cei 1309 pasageri, mărturisesc că a fost aventura vieţii lor.
Deşi mâine seară îşi vor lua rămas bun de la vasul ce le-a fost gazdă preţ de 12 zile şi care a fost modificat "împrumutând" un pic din luxul Titanicului, cunoscutul om de afaceri de origine română Cornel Tăbăcaru a coborât de pe navă pentru o mică excursie.
Tulburat de acest itinerariu, Tăbăcaru ne-a mărturisit în urmă cu câteva minute: "Am fost de sute de ori în New York însă niciodată n-am văzut Statuia Libertăţii dinspre mare. E ceva deosebit. Păcat că aceia care au pierit în tragedie n-au apucat să vadă minunăţia. Mă simt ca imigranţii ce au păşit acum 100 de ani în New York, acelaşi sentiment mă încearcă pe mine acum. De fapt, pentru prima oară în viaţa mea am păşit în America pe traseul imigranţilor europeni. Mă plimb pe Broadway şi-l vad altfel, deşi l-am văzut de zeci de ori", adaugă cel a cărui principală companie, Tracika, e activă pe trei continente.
Balmoral a pornit din portul britanic Southampton, iar în a patra zi de clălătorie a ajuns în locul unde uriaşul vas s-a scufundat, "luând" cu el în adâncuri 1517 pasageri. Călătoria a continuat pe itinerariul vasului Charpatia ("Carpaţi"-n.r.) care a cărat supravieţuitorii dar şi mulţi trecuţi în nefiinţă până în portul oraşului canadian Halifax, loc unde pasagerii au vizitat spitalele şi cimitirul în care au fost înmormântaţi cei înecaţi.