India a testat miercuri, pentru prima oară, o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu capacitate nucleară, care poate lovi ţinte din nordul Chinei.
Racheta Agni V, cu o rază de acţiune de 5.000 de kilometri, o greutate de 50 de tone şi o lungime de aproape 18 metri, are capacitatea de a transporta un focos nuclear şi a fost lansată cu succes de pe un sit amplasat în largul statului Orissa, atingând ţina propusă cu acurateţe, potrivit organizaţiei indiene pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării (DRDO), cea care a şi construit racheta. Guvernul indian a confirmat, joi, informaţiile apărute în presă şi înregistrările video de pe internet.
Succesul testului aduce India cu un pas mai aproape de performanţa de a deveni cea de-a şasea ţară capabilă de a lansa rachete balistice intercontinentale, adică cele care pot călători mai mult de 5.000 de kilometri. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite - SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa - sunt singurele ţări cu această capacitate.
"Vreau să anunţ lansarea cu succes a rachetei Agni-V. Ea va intra în istorie şi reprezintă un motiv de mândrie pentru ţara noastră, în domeniul tehnologiei rachetelor. Astăzi suntem o putere de neegalat de cele mai multe state din lume, în ceea ce priveşte dotarea cu rachete", a declarat preşedintele DRDO, V.K Saraswat, citat de Deutsche Welle.
Racheta indiană are capacitatea de a atinge ţinte din oraşele chineze Beijing şi Shanghai. Oficialii indieni susţin că racheta are drept scop "reducerea decalajului" dintre numărul de rachete deţinute de India şi cele ale Chinei".
India intenţionează să-şi mărească cheltuielile militare cu 13%, până la 38 de miliarde de dolari în acest an, urmărind să-şi modernizeze forţele armate pentru a ţine pasul cu China, unde cheltuielile destinate apărării