Deși este catalogată drept o destinaţie de pelerinaj, Israelul poate oferi mult mai mult din punct de vedere turistic. De la priveliști și drumeții la balneoterapie și plajă, micul stat poate fi opțiunea ideală pentru un sejur în Orientul Apropiat.
Ca străin în Israel, când întrebi localnicii ce să vizitezi mai întâi, ți se răspunde printr-o simplă frază: „Haifa muncește, Tel Avivul se distrează, Ierusalimul se roagă“.Prin urmare, acestea sunt punctele de reper pe care trebuie să le ai în vedere când ajungi în Țara Sfântă și în jurul cărora să-ți construiești sejurul. Anual, Israelul atrage 2,5 milioane de turiști, din care câteva procente bune sunt români, cei mai mulți veniți în pelerinaj. Pentru restul turiștilor, Israelul oferă plajă, aventură, plimbări în deșert sub îndrumarea beduinilor și, bineînțeles, istorie.
De la Tel Aviv la Ierusalim
La prima vedere, Israelul prezintă câteva inconveniente pentru un turist obișnuit cu libertatea din vestul Europei. Prezența la aeroport se face cu trei ore înainte de decolare, controalele sunt extrem de amănunțite, iar întrebările puse de agenții de securitate pot părea, uneori, deranjante. În realitate, sentimentul de nesiguranță, asociat Israelului din cauza contextului politic, nu ar trebui să existe. Odată rezolvate aceste mici inconveniente, țara oferă aceleași avantaje ca orice altă destinație europeană.
Pentru un român, excursia în Israel începe de la Tel Aviv, deoarece este singurul oraș către care se zboară din România. Nu există curse low cost cu plecare din București către această destinație, astfel că El Al sau Tarom sunt singurele opțiuni directe către oraș. Tel Aviv este un loc plin de viață - poate cel mai cosmopolit oraș din Orient, lucru care spune multe despre cum sunt israelienii, ce le place și cum își trăiesc viața. Orașul vechi, portul Jaffa, cartieru