Într-o ţară în care „Să moară şi capra vecinului“ a devenit un soi de dicton naţional, o firmă privată a reuşit să pună pe picioare o modernă fermă de oi şi capre la Mischii.
Investiţie pe timp de criză
Povestea acestei afaceri a început cam prin anul 2008, când craioveanca Maria Ion a încercat să obţină finanţare SAPARD pentru o fermă de vaci. „Când să depun proiectul, s-au terminat banii. Dar cam tot atunci am avut o perioadă în care nu m-am simţit bine. Toată lumea îmi recomanda lapte de capră, iar eu nu l-am găsit pe piaţă. Atunci mi-a venit ideea unei ferme de capre care să aibă inclusă şi o linie de procesare a laptelui“.
De la idee la punerea ei în practică a fost însă un drum lung.
„Pe plan local n-am avut de unde să mă documentez şi să fac un proiect, aşa că am ajuns în Franţa. Am stat acolo vreo două săptămâni, am vizitat mai multe ferme, împreună cu un francez. Tot împreună cu francezul am pus bazele proiectului, cap-coadă, incluzând ferma, animalele, procesarea şi desfacerea. A venit însă criza economică, iar francezul şi-a reconsiderat poziţia în această afacere şi a cerut să pun toţi banii în avans. N-am avut de unde, aşa că a căzut această colaborare. În continuare, mi-a fost ceva mai greu, dar m-am descurcat. Am obţinut finanţare europeană pentru acest proiect, iar investiţia a durat un an, din septembrie 2010, când am început să construiesc ferma de la Mischii, şi până în septembrie 2011, când era cam 90% terminată. Din octombrie am început deja să populez halele cu animale. În proiect sunt 800 de animale, dar capacitatea e de 1.500 şi voi aduce 1.500“, spune Maria Ion.
Patroana firmei CAPRI-LACT subliniază că i-ar fi fost foarte greu să pună pe picioare această afacere fără sprijinul primarului din Mischii, Gheorghe Popa. „Pentru domnul primar am toată stima şi tot respectul. Am primit din partea sa sprijin nelim