Mii de pensionari sunt umiliţi de două zile. Bieţii oameni s-au îmbulzit la instanţe ca să depună acţiuni pentru a recupera câţiva bănuţi din pensiile tăiate şi au fost trataţi cu o lipsă de respect înfiorătoare. Starea în care au fost aduşi este şi mai mizerabilă, când o comparăm cu situaţia altor pensionari, privilegiaţi, din Justiţie.
Dacă nu eşti încă pensionar, nu ridica din umeri nepăsător, pentru că situaţiile comparate mai jos se referă la faptul că suntem cu toţii parte din două categorii distincte de cetăţeni români.
Cei mai mulţi suntem simplii cetăţeni umiliţi, fraieriţi, dispreţuiţi şi furaţi de statul căruia îi plătim facturile.
Tragedie la Casa de Pensii din Iaşi: un bătrân a murit în timp ce stătea la coadă pentru o adeverinţă
Alţii sunt cetăţenii "complicaţi" cu acces la privilegii revoltătoare, pentru care statul e o vacă bună de muls şi cărora li se dau beneficii incorecte. Folosind principii rudimentare, însăilate cu scopul de a favoriza şmecherii, statul român a ajuns să producă situaţii aberante pentru care noi plătim din greu.
Conducerile tribunalelor unde s-au bulucit pensionarii nu au luat, evident, nicio măsură pentru a se asigura că cererile sunt preluate în condiţii decente. La Tribunalul Argeş, de exemplu, 8.000 de pensionari au fost trataţi ca vitele. Programul scurt al registraturii, care funcţiona doar până la ora 12.00, nu a fost prelungit, iar oamenii au fost obligaţi de jandarmi să aştepte în stradă şi să intre în clădire numai câte zece. Unii au fost bruscaţi de forţele de ordine.
Este greu de crezut că un tribunal este administrat de indivizi pe care nu-i duce capul să ia decizia prelungirii programului de la registratură sau aceea de a schimba temporar destinaţia unor încăperi în săli de aşteptare, pentru a nu ţine oamenii în stradă.
Nimeni nu poate să fi