Joi s-a publicat selecţia oficială a filmelor în competiţie la a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. O selecţie eclectică şi curajoasă, spun deja primii comentatori. Cele 54 de filme selecţionate vin din 26 de ţări, "tradiția universalistă se respectă" deci, a subliniat delegatul general al Festivalului. Printre cele 22 de filme în competiţia "mare", cea pentru marele premiu Palme d'Or, figurează şi un român, Cristian Mungiu.
La cinci ani după ce a obţinut la Cannes cea mai mare distincţie, La Palme d'Or, pentru pelicula sa "4 luni, 3 săptămâni, 2 zile", regizorul Cristian Mungiu revine anul acesta pe Croazetă cu filmul "După dealuri". O poveste inspirată din romanele-anchetă ale Tatianei Niculescu Bran, "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea judecătorilor" în jurul cazului Tanacu. Rolurile principale sunt jucate de Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă şi Dana Tapalagă, cu alte cuvinte actori de debut sau mai puţin cunoscuţi, asta se pare că era dorinţa regizorului. Cristian Mungiu este şi principalul producător, filmul fiind coprodus printre alţii şi de France 3 şi a beneficiat şi de sprijin de la Eurimages.
Al doilea cineast român care va fi prezent anul acesta la Cannes, între 16 şi 27 mai este tânărul Cristi Iftime, cu scurt-metrajul "Tabăra din Răzoare", prezentat în selecţia Cinéfondation, rezervată filmelor de şcoală. 15 filme sunt prezente în această secţiune, după ce au fost alese dintr-un total de 1.700, venite din 320 de şcoli din lumea întreagă.
Ce mari regizori sunt aşteptaţi la Cannes 2012?
Cineaştii prezenţi la această a 65-a ediţie a Festivalului de la Cannes vin din toate colţurile lumii: din Maroc, din Kazahstan, din Mexic, etc.. Fireşte, nu vor lipsi nici pelicule "tradiţionale" europene sau americane. Din declaraţiile făcute la conferinţa de presă de prezentare a selecţiei oficiale reie