Numărul mare de căpuşe din spaţiile verzi este cauzat de sezonul cald care favorizează acest lucru, însă oficialităţile spun că presa exagerează situaţia critică
Situaţia critică a căpuşelor care ameninţă viaţa bucureştenilor, raportată de Comisia Interministerială de Sănătate Publică, reprezintă o invazie absolut normală în această perioadă a anului. Mai mult, instituţia care e emis avertizarea preluată în presă „nu există“, potrivit subsecretarului de stat al Ministerului Sănătăţii, Geza Molnar. El este preşedintele Consiliului de Coordonare a unei instituţii care există, Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi monitorizează bolile cauzate de căpuşe. Sunt mai multe cazuri decât în anii trecuţi, dar „explozia” căpuşelor este mai mult în presă.
Primăria Municipiului Bucureşti nu a primit raportul alarmant, dar a transmis tuturor deţinătorilor, proprietarilor sau administratorilor obligaţia de a-şi trata spaţiul verde împotriva căpuşelor, prin hotărârea din luna martie. Tratamentele trebuie făcute în lunile iulie şi august, şi repetate de câte ori este nevoie, în cazul în care va ploua des, pentru înlăturarea focarelor.
Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a stropit spaţiile verzi de care răspunde în urmă cu două săptămâni, conform Primăriei Capitalei, iar Grădina Zoologică urmează să îşi anihileze eventualele căpuşe imediat ce vremea o va permite.
Bucureştiul este stropit frecvent, serviciu asigurat de 3d România S.A., din martie până în decembrie, dar pentru combaterea căpuşelor este necesar un tratament diferit de cel aplicat de ei împotriva ţânţarilor şi a şobolanilor. „De căpuşe nu se ocupă societatea noastră”, a declarat Constantin Răduţu, biolog la 3d România.
Căpuşele îşi limitează aria de acoperire la spaţiile verzi şi nu pot fi introduse în Planul de Igienizare al Primăriei, acesta stabilind doar rozătoarele şi