Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), să dezvolte ansambluri rezidenţiale prin atragerea de fonduri private, locuinţele fiind destinate închirierii la valori care nu pot fi mai mari decât o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv circa 120 de euro lunar, ţinând cont de actualul salariu mediu net - 360 de euro lunar.
În prezent, pe "piaţa liberă", cu aceşti bani nu poate fi închiriată nici măcar o garsonieră în Bucureşti, potrivit anunţurilor publicate pe site-urile de profil.
Guvernul a aprobat ieri programul "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat", prin care ANL ar trebui să atragă investitori dispuşi să finanţeze proiectarea, construcţia şi exploatarea locuinţelor din surse proprii sau atrase.
În schimbul acestor investiţii, partea privată ar urma să primească 30% din chiriile încasate (adică maxim 36 de euro lunar), precum şi alte "plăţi unitare periodice". ANL îşi propune ca în timp să preia locuinţele în domeniul public al statului.
Reprezentanţii ANL au precizat pentru ZF că prin acest program se intenţionează dezvoltarea unor proiecte mari, cu cel puţin 200 de locuinţe, până la câteva mii, care vor fi concesionate pentru perioade mai mari de 20 de ani. Pe lângă chirii, investitorii vor beneficia de "plăţi unitare periodice asociate unor criterii de performanţă, care se ajustează prin aplicarea sistemului de deduceri corespunzătoare neconformităţilor şi evenimentelor de indisponibilitate".
Standardul de cost pentru locuinţele ANL este de circa 400 de euro/mp, astfel că o garsonieră de 25 mp ar implica o investiţie de circa 10.000 de euro. Luând în calcul încasarea de către investitorul privat a unei sume de 36 de euro din chiria lunară, randamentul anual din această investiţie nu depăşeşte 4,5%, potrivit calculelor ZF.