Mulţi elevi trec prin examenul vieţii aflat la graniţa dintre copilărie şi adolescenţă, dar nu mulţi îl depăşesc cu fruntea sus, datorită problemelor personale pe care nu reușesc să le treacă mereu și care le creează dificultăți intelectuale, sentimentale, materiale, organizatorice. Pot spune că am fost una dintre persoanele care am reușit să-mi rezolv problemele mele personale și să mă pot concentra pentru a lua note mari la școală și la examenul de adolescență.
În primul rând acest examen foarte înfricoşător transformat de unii elevi și părinți în Bau Bau este doar o etapă de sortare între noi elevii. Cele două priorităţi sunt limba română şi matematica, iar pregătirea lor necesită timp, perseverență fiind destul de dificilă. Atunci când ai sentimentul că ştii aproape tot (de exemplu un exerciţiu de logică matematică, căruia nu-i descoperi cheia ascunsă) ţi se dovedeşte că te-ai înşelat.
Pregătirea sufletească
De ce să mă sperii de un examen? El nu este o ghilotină.
De ce să îmi fie frică de lucrările de examen? Am rezolvat sute de teste.
Ce dacă admiterea bate la uşă? Va vei, va exista și va trece?
Ce se va întâmpla dacă nu voi reuși să fiu printre primii 24? Iubitul meu va fi alături de mine.
Nu sunt singura elevă care dau examen. Aşa cum vine așa şi trece. Nu am fost foarte speriată de vorbele celor din jur, dar cu toate astea mă gândeam la tot ce se va întâmpla în mintea mea atunci când voi sta cu subiectul în faţă şi cu foaia albă goală, gândindu-mă la o rezolvare, care să fie corectă și care să mă califice mai departe în drumul meu ascendent spre…liceu.
Meditațiile
Cu mult timp înainte de examene am fost dată la pregătire de părinții mei la română. Cu ajutorul doamnei profesoare care m-a ajutat enorm, am asimilat multe informaţii utile, care nu erau prevăzute la orele de clasă. Dânsa m-a încurajat, spunând