La inceputul lunii martie, Econtext a publicat un articol-bomba, in care am aratat cum seaca Romania. Efectiv, cum se reduce suprafata acoperita cu apa a Romanii, cum seaca raurile, lacurile, izvoarele tarii. Multe din aceste ape scad ca urmare a fenomenelor naturale, dar altele dispar din cauza omului.
De fapt, cele mai multe scad din acest motiv. Si se cunosc multe din aceste actiuni care au dus la disparitia unor cursuri de apa. Dincolo de aceasta analiza despre raurile si izvoarele Romaniei, vom vedea acum alta fata a monedei. Am vorbit despre cantitatea de apa a Romaniei, dar trebuie sa vedem si celalalt parametru: calitatea apei.
Da, acesta este subiectul acestui articol: calitatea apei! Din pacate, apa Romaniei este din ce in mai proasta! Romania mai are putina apa de calitatea intai. Tot mai putina! Econtext va arata cati kilometri cu rauri cu apa de calitatea intai mai sunt in Romania. Si cum a evoluat numarul acestora in ultimii douazeci de ani. Foarte important: avem in vedere raurile, cat si afluentii lor, tot ce inseamna apa curgatoare. Datele provin de la Administratia Nationala a Apelor Romane.
Iar din cifrele pe care le vom prezenta, ne vom da seama de pericolul in care se afla tara noastra, intrucat aceste rauri, aceste bazine hidrografice, sunt sursa de apa potabila a tarii! Iar ele au disparut cu o viteza uimitoare in ultimii ani.
Evolutie neagra
Sa vedem cifrele! In anul 1991, Romania avea 7.747 de kilometri de rauri cu apa de calitatea intai. Acest volum a sporit in urmatorii ani, ajungand pana la 14.979 de kilometri in anul 2001. Dupa care urmeaza potopul! Iar cand spunem „potop”, nu exageram deloc. Lungimea raurilor cu apa de calitatea intai a scazut drastic din 2001, astfel incat acum mai avem doar 708 kilometri cu rauri cu apa in stare foarte buna (calitatea intai). Apele bune s-au diminuat de 11 ori! De la 7.747