Preşedintele ANAF, Şerban Pop, trebuie să colecteze în două luni 1,5% din PIB din evaziune şi să crească la 40% încasarea veniturilor la buget.
Dacă a aduce la buget din evaziune fiscală o sumă echivalentă cu 1,5% din PIB în două luni pare o ţintă nerealistă, ce ar însemna ca la acest obiectiv să se adauge şi cel de a creşte veniturile bugetare de la 33% din PIB în prezent până la 40%?
Aceste provocări au fost puse în faţa noului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop.
Vrem venituri la buget cât media europeană
Acesta a participat, ieri, în prima sa zi de mandat, la şedinţa Comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale.
Cu acest prilej, premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a fixat, din nou, instituţiilor responsabile cu lupta antievaziune să aducă în următoarele 60 de zile venituri suplimentare de 1,5% din PIB (circa 2 miliarde euro).
În cazul în care Şerban Pop consideră că ţinta nu este realistă, are termen de o săptămână pentru a veni cu propria estimare, a spus şeful Executivului.
Acesta i-a mai solicitat noului şef al Fiscului să contribuie "cum se cuvine la obiectivul strategic de a ridica gradul de colectare la media europeană, la măcar 40 de puncte procentuale, faţă de 33 spre 34 cât avem acum".
Mai mult, în sarcina noului preşedinte al ANAF cade şi începerea unei reforme structurale ample a instituţiei pe care o va conduce.
"Aştept să fiţi un bun manager, cunoaşteţi instituţia", i-a spus Ungureanu, având în vedere că Şerban Pop a fost vicepreşedinte al Fiscului în perioada 2008-2009.
Citiți și: Cine este noul şef al FisculuiSorin Blejnar: Numirea lui Şerban Pop la ANAF poate aduce un plus de eficiențăDecizia privind numirea lui Șerban Pop ca șef al ANAF, publicată în Monitorul Oficial