Migraţia politică este un trend în România, nu mai puţin de 73 de parlamentari mutându-se de la un partid la altul de la începutul actualei legislaturi. Cei mai activi din 2008 până acum au fost cei aleşi sub sigla PSD, 29 de deputaţi şi 9 senatori social-democraţi schimbându-şi partidul.
În top, urmează PDL, 15 deputaţi şi 7 senatori alegând pe parcursul celor patru ani de mandat să renunţe la formaţiunea condusă de Emil Boc. Ultima plecare, cea a Mihaelei Popa a lovit în plin puterea care pierde majoritatea la Senat.
Dintre liberali, doar şase deputaţi şi şapte senatori au ales să-şi schimbe partidul sub sigla căruia au candidat.
Sursă infografic: gandul. info (Corina Vârlan)
Din punct de vedere al numărului de schimbări ale partidului, cel mai "activ" parlamentar este senatorul Liviu Câmpanu, care s-a tot mutat de la PNL la UNPR şi înapoi. Astfel, din 2008 până în septembrie 2009 a fost la liberali, apoi timp de 1 an şi jumătate a stat la progresişti. Ulterior, Câmpanu a revenit pentru o lună la PNL, în prezent fiind din nou la UNPR.
Pe aceeaşi listă se află şi deputatul PSD, Bobeş Marin, care şi-a început activitatea parlamentară la social-democraţi, unde a stat până în februarie 2010, când a plecat la adversarii democrat-liberali. Se pare că şi aici a fost nemulţumit, motiv pentru care în septembrie 2011 s-a întors la PSD.
Nehotărât este şi deputatul PDL FlorentinGust , care a trecut prin trei partide, plus tabăra independenţilor. Astfel, dacă până în 2011, deputatul ales pe lista PSD a fost statornic, din luna mai a aceluiaşi an a decis să treacă la conservatori. După o perioadă de indecizie de patru luni, timp în care a fost independent, Gust s-a dat cu puterea, trecând la PDL, în martie 2012.
Un alt "migrator politic" este şi deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru. Astăzi progresist, el şi-a început activitatea pa