"ŞMEN, şmenuri, s.n. Înşelăciune, escrocherie, mai ales la schimbul ilegal de valută; bişniţă; (p. ext.) afacere necinstită, dubioasă. (Arg.) Şmecherie." Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, revocat din funcţie pentru neîndeplinirea ţintei de colectare a unor venituri suplimentare de 1,5% din PIB în două luni, spune într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că premierul i-a cerut să strângă banii până la finele anului, dar că din comunicatul de presă a aflat altceva.
El a afirmat că poate problema a apărut dintr-o "eroare a celor de la comunicare" şi evită să comenteze de ce şeful Guvernului nu a revenit asupra ţintei în acord cu solicitarea care i-a fost transmisă direct.
Blejnar arată în acelaşi timp că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este un sistem greoi şi nerestructurat în totalitate, care este greu de pus "peste noapte la muncă" şi admite că autorităţile nu pot avea în prezent o evaluare clară a nivelului de evaziune fiscală.
Citeşte şi Blejnar, zis şi Naşu' Mare, va controla marile averi
De asemenea, fostul şef al ANAF anunţă şi că şi-a pregătit planul de verificare a persoanelor fizice cu mari averi, în prima etapă urmând să fie controlate 300-400 persoane care anul trecut au avut venituri de peste trei milioane de euro şi deţineri de peste 20 milioane euro.
La finalul mandatului la conducerea ANAF, Blejnar îşi reproşează un singur lucru: a avut de multe ori o relaţie acidă şi dură cu presa.
"Din acest an, după prelucrarea Declaraţiilor 200, deci după 25 mai termenul limită de depunere, prelucrând bazele de date, vom elabora o listă cu în jur de 300-400 persoane, după două mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro. Desigur că, pe lângă această categorie care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, am constituit servicii în fiecare judeţ