Este „Pătratul Negru” o capodoperă sau e doar o pânză neagră? Versații în artă consideră că este mai mult un obiect filosofic decât o pictură. Însă ce cred oamenii obișnuiți?
Am adunat câteva opinii de la persoane din diferite domenii pentru a face un sondaj.
Nata Albot (blogger, producător general ”JurnalTV”)
“Pătratul negru are dreptul la viață. Atâta timp cât apariția acestuia a stârnit atâtea reacții, înseamnă că își merită dreptul să existe. Cât despre originialitatea pătratului lui Malevici – acesta este, incontestabil, cel mai absurd inedit.”
Ioan Iacob (pictor român format și stabilit în Germania, Dusseldorf)
“Ideea de “abstract sublim” a definit-o în 1911 Malevici (abstracțiunea în cea mai înaltă formă de existență-explozia finală). Acesta a fost punctul culminat al artei moderne. Abstractul devenise concret. Din acest moment, nu mai pot picta o floare fără să nu țin cont de “Pătratul negru” al lui Malevici. El a fost un monument al gândirii plastice.”
Gonzo Deliriumovici (blogger, editor Revista “15 minute”)
“Tabloul ăsta e un câcat vopsit în negru. Părerea mea”
Vasile Ernu (blogger, scriitor, publicist, eseist, comentator politic, editor român)
“Boris Groys susține că „Pătratul negru” nu este decât reprezentarea unei figuri geometrice, sub forma unei picturi. Opera de artă a lui Malevici nu este lucrarea în sine, opera lui este modul prin care el “revalorizează valoarea”. El reușește să aducă un obiect geometric profan în spațiul culturii. Pătratul negru este un soi de “tablou al tabloului însuși”. După cum susține autorul, lipsa de obiectualitate a lucrărilor lui Malevici nu este atât o renunțare la un mod de reprezentare a corporalității acestei lumi, cât un refuz total la tradiția existentă și mai ales la reconstrucția unei lumi noi.
Viorel Mardare (blogger, jurnalist, regizor)
“Da. Eu cr