Pierzând parlamentari, cu agenda premierului încărcată de privatizări cu cântec şi de alegeri, reforma în sănătate îşi urmează cursul bolnav de la indicațiile Băncii Mondiale la legile incomplete „nu ne-am decis cum o să vă luăm banii, dar când vom şti, va fi prin hotărâre de guvern”. Un nou proiect legislativ pentru coplată (cititi aici) nu menționează nimic despre cine, cât, cum şi unde va achita coplata- totul este lăsat în seama legislației secundare.
Coplata a fost recomandată de Banca Mondială în pregătirea unui sistem de asigurări private de sănătate, în care asiguratul este ținut în tensiune trebuind să plătească ceva de fiecare dată când merge la doctor.
Inițial susținută de pesedistul de tristă amintire Bazac, apoi preluată de UDMR, coplata ar aduce sume modeste în sistem, eventual încă un împrumut de un miliard de dolari de la Banca Mondială pentru a acoperi coplata pentru cei săraci, dar mari eforturi de administrare, pe care autoritățile române nu sunt capabile sau dispuse să le realizeze, mai ales in an electoral.
Pe ultima sută de metri de guvernare, Ministerul Sănătății a prezentat un proiect de o pagină prin care semnatarii Ritli, Drăgoi şi Duță recunosc că nu ştiu cum să perceapă coplata dar cer Parlamentului dreptul de a improviza.
Cum improvizează pe youtube fetița asta de 4 ani şi 8 luni înregistrată de părinți: „întotdeauna există o soluție pentru o problemă şi de exemplu, când eşti bolnav, trebuie să iei un medicament dacă vrei să te faci sănătos…acru, dulce, cum o fi..dacă nu-ți place chiar trebuie să iei”.
Din 2008 Ministerul Sănătății are dificultăți în a improviza un text despre bani şi viață. Noua lege a coplății prezintă, cum ne-am obişnuit, o expunere de motive din care lipseşte cu desăvârşire orice analiză de impact, proiecție bugetară, mențiune de consultări în vederea elaborării proiectului. Există