Dacă actuala putere mai avea vreo speranţă că va reuşi să adopte reforma adminstrativ-teritorială în actuala legislatură, această speranţă s-a risipit ieri când senatoarea Mihaela Popa a trecut din barca PDL în cea a PNL, modificând majoritatea în favoarea USL la Senat, cameră decizională în materie de reorganizare administrativă.
Mutarea, anunţată la Iaşi într-o conferinţă de presă la care, alături de Popa, a participat şi vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, nu a luat pe nimeni prin surprindere. Încă de la „schimbarea la faţă‘‘ a lui Sorin Frunzăverde, Mihaela Popa, o apropiată a acestuia şi-a manifestat solidaritatea cu ayatollah-ul de Reşiţa demisionând din funcţia de vicepreşedinte al PDL, sub motiv că alegerile de la Convenţia Naţională a partidului în care ea a fost aleasă vicepreşedinte iar Frunzăverde prim-vicepreşedinte ar fi fost suspecte din moment ce Emil Boc a declarat că acestuia din urmă i-ar fi fost oferita această funcţie. Acelaşi motiv - „lipsa exerciţiului democratic în partid‘‘ - l-a invocat şi ieri, când a încercat să-şi justifice trecerea la PNL, dar este mult mai plauzibil că a făcut-o pentru a-l urma pe Frunzăverde şi în schimbul a ceea ce Fenechiu a recunoscut că a convenit împreună cu şeful său, Crin Antonescu: un loc eligibil pe lista PNL la alegerile europarlamentare din 2014. Cu nici trei săptămâni în urmă Popa afirma într-un interviu că îl va urma pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu până la sfârşitul legislaturii şi dădea asigurări că nu a fost contactată şi nu a purtat discuţii cu USL.
Citeşte şi editorialul lui Cristian Câmpeanu: Cum vrea să ne scoată USL din lumea civilizată
Prin această schimbare de culoare, USL obţine majoritatea în Camera Superioară unde numără 67 de senatori, în vreme ce coaliţia de guvernare a rămas cu 65 iar doi - Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu - sunt independenţi. Cu toate acestea