După vremurile tulburi pe care le-am traversat în ultimii ani şi din care mulţi încă se mai zbat să iasă, românii care vor să pună niscaiva bani deoparte pentru (alte eventuale) zile negre vor rămâne şocaţi să afle ce surprize le oferă unele bănci. După vremurile tulburi pe care le-am traversat în ultimii ani şi din care mulţi încă se mai zbat să iasă, românii care vor să pună niscaiva bani deoparte pentru (alte eventuale) zile negre vor rămâne şocaţi să afle ce surprize le oferă unele bănci.
“Cele mai recente statistici BNR arată că românii au devenit prevăzători după perioada dificilă traversată şi, tocmai pentru a preîntâmpina alte dificultăţi neprevăzute, au început să pună bani deoparte. Trebuie însă să fim atenţi ce depozite alegem pentru economiile noastre”, a explicat, pentru Libertatea, Ruxandra Andrei, consultant financiar şi director al portalului financiar finzoom. ro. Dacă vreţi să depuneţi o sumă relativ mică, pentru o perioadă redusă, există situaţii în care va trebui să... mai aduceţi bani de acasă pentru a “întregi” suma adusă iniţial. Din fericire, situaţia aceasta incredibilă nu se regăseşte în cazul depozitelor pe termene mai lungi.
Comisioanele «mănâncă» banii
“Pentru a calcula avantajul depozitelor, trebuie să luăm în considerare toate costurile, respectiv: deschidere şi închidere cont, comisioane de depunere şi de administrare numerar. De multe ori, aceste comisioane pot schimba drastic topul celor mai bune dobânzi cu care se laudă băncile. În plus, trebuie să punem la socoteală şi impozitul de 16% reţinut de stat, care este virat de bancă direct în Trezorerie”, precizează specialistul.
Să luăm exemplul unei persoane care vrea să depună la bancă 500 de euro, pentru trei luni. Vorbim de un depozit la care ni se promite şi o dobândă, deci e firesc să ne aşteptăm ca la sfârşitul perioadei să primim un “bonus”! Dar… stupoare: du