Pachetul anti-somaj al Comisiei Europene stabileşte planul de luptă cu acest fenomen pentru toate statele membre, inclusiv România. Cu 4 milioane de locuri de muncă vacante şi peste 24 de milioane de şomeri, ţări lovite de austeritate şi cu mari constrângeri bugetare, Bruxelles-ul cere guvernelor să ia măsuri pentru ca economiile lor să producă joburi cât mai multe.
Executivul comunitar susţine că perspectivele economice pentru următoarele luni sunt sumbre iar "nivelul actual al şomajului în UE este dramatic şi inacceptabil". Astfel că stimularea cererii pe piaţa muncii se va face prin subvenţii pentru angajările care presupun crearea de noi locuri de muncă, dar şi printr-o mai mică impozitare a veniturilor salariale şi mai mare accent pe taxele de mediu sau susţinerea activităţilor independente. Nu ar trebui neglijat potenţialul economiei ecologice, în cadrul căreia s-ar putea crea 20 de milioane de joburi până în 2020, e de părere Comisia.
De asemenea, domeniul Sănătăţii este unul în care este nevoie de planificare şi prognoze mai bune pentru a corela mai bine cererea şi oferta de specialişti. Medicii şi asistentele vor avea în continuare foarte mare căutare pe pieţele de muncă europene, şi vor exista aproximativ 7 milioane de locuri de muncă suplimentare în acest domeniu până în anul 2020 ca urmare a nevoilor de înlocuire.
Cât despre salarii, autorităţile Uniunii susţin stabilirea unor lefuri decente şi care să poată fi susţinute pe termen lung şi evitarea capcanei salariilor scăzute. În România, în prezent sunt peste 700 de mii de locuri de muncă.
Ungaria: Guvernul renunţă la prevederile legale care afectau independenţa băncii centrale, pentru a obţine un credit de la FMI şi UE.
Germania s-a împrumutat pe 2 ani la o rată a dobânzii care a ajuns la un nivel minim istoric, de 0,14%. Jurnal economic cu Raluca Pantazi