Statul român pregăteşte apariţia unui nou mare jucător pe piaţa telefoniei mobile.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie, luna viitoare, drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în prezent de Cosmote, Orange şi Vodafone, dar şi benzile de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate de Ministerul Apărării.
În funcţie de durata şi data de începere a valabilităţii licenţelor, ANCOM va aloca două tipuri de licenţe: pe 15 luni, în benzile de 900 şi 1800 MHz, deţinute în prezent de Orange şi Vodafone, şi pe 15 ani pentru toate frecvenţele. Dacă s-ar vinde toate blocurile de frecvenţe scoase la licitaţie, statul ar obţine venituri din taxele de licenţă de minim 700 de milioane de euro.
Jean-François Fallacher, CEO Orange, consideră că licitaţia va remodela peisajul telefoniei mobile pe următorii 15 ani.
EVZ: Aţi consultat documentaţia pentru licitaţia privind licenţele de telefonie. Ce observaţii aveţi?
Jean François Fallacher: Înţelegem decizia statului român de a organiza o licitaţie pentru frecvenţele pe 15 ani, precum şi pe cea de eliberare de către Orange şi Vodafone a unei părţi a spectrului pe care îl folosesc, pentru a permite apariţia unui nou jucător. Suntem însă îngrijoraţi în privinţa acestei licenţe temporare pe 15 luni. ANCOM vrea să eliberăm 2x2,5 MHz din spectrul din banda de 900 MHz într-un timp nerealist. Noi folosim această bandă la capacitate maximă deoarece avem peste 10 milioane de clienţi. Vom propune arbitrului telecom să ne ofere mai mult timp pentru eliberarea spectrului. Acest lucru s-a întâmplat în multe alte ţări europene, unde operatorii au beneficiat de timp între trei şi cinci ani. Dacă ni se vor oferi doi ani în plus, vom putea folosi resursele pentru a investi mai mult în dezvoltarea ser