Deși doar 5 echipe mari și late din 18, Dinamo, Steaua, Rapid, Vaslui și U Cluj, au cerut arbitri de peste hotare pentru finalul stagiunii, Comitetul Executiv al FRF s-a grăbit să aprobe deunăzi aducerea acestora. Atitudinea ne obligă să ne întrebăm iar cît mai reprezintă CEx interesele Ligii 1 din moment ce, transformat în purtătorul de cuvînt al unor finanțatori, președintele LPF reușește să-și impună punctul de vedere și împotriva majorității grupărilor din eșalonul de elită. Sigur, Comitetul Executiv de astăzi diferă de cel care a hotărît vara trecută dezafilierea aberantă a Craiovei, el și-a schimbat componența, din păcate însă, iată nu și obiceiurile!
În ciuda unui import contra căruia m-am pronunțat, cred însă că nu-i cazul să dramatizăm. La urma urmei, străinii vor conduce 7 meciuri din 72, nici măcar unu pe etapă, procent sub 10 la sută, adică rezonabil. Chiar dacă arbitrii români se simt răniți în amorul propriu, ba și loviți la buzunare după ce același CEx le-a diminuat baremurile, par împăcați cu soarta. Au înțeles că sînt și ei vinovați. Că s-a ajuns aici și din pricina lor, erorile comise încurajîndu-i pe Dragomir & Comp. să ridice mîna pentru străini.
Revenim la reducerea baremurilor: măsura s-a luat în ideea că s-ar da prea mulți bani arbitrilor autohtoni. Atît că de-acum înainte, avînd să se plătească și 12.000 de euro pe partidă unei brigăzi de-afară, se vor cheltui sume de 4-5 ori mai mari, adevărată economie.
De regulă impulsiv, Crăciunescu s-a abținut de data asta. Firește că votul din CEx l-a deranjat, însă a făcut bine că nu s-a repezit deoarece plecarea lui din fruntea CCA ar fi provocat încă o criză în fotbalul românesc, căruia un alt scandal i s-ar potrivi precum chelului tichia de mărgăritar! Vîlceanul n-a greșit cînd și-a încălcat promisiunea de a se retrage în eventualitatea recurgerii la străini.
Fără îndoială că