Consultațiile superficiale, fișele completate discriminatoriu și violența verbală sunt doar câteva dintre „tratamentele" prescrise oamenilor infectaţi cu HIV, în spitalele din ţară.
Să fii consultat corect, iar diagnosticul tău să rămână între pereţii cabinetului. Pentru moldovenii purtători ai virusului HIV o asemenea cerinţă este de multe ori greu realizabilă. Şi asta pentru că încă mai există medici care nu ştiu să se comporte cu pacienţii lor şi nici să respecte Jurământul lui Hippocrate.
Denisa, o tânără de 25 de ani din Chişinău, are un copil de un an şi a trecut nu o dată printr-o asemenea experienţă neplăcută. În afară de soţul ei nimeni nu ştie de „boală ei".
„Am fost trimisă de medicul de familie de la Policlinica 8 la şeful secţiei, Ion Marinov, care mi-a spus că din pricina că sunt purtătoare de HIV nu vor să mă ia în evidenţă", povesteşte tânăra despre incidentul petrecut în ianuarie 2010.
DOCTORII AU VORBIT URÂT
Medicul Marinov neagă orice implicare. „În 2010 eram aici, dar n-am avut aşa cazuri. Anul trecut, din toate gravidele care au născut două au fost cu HIV. Nimeni dintre apropiaţii lor nu ştie acest lucru", spune doctorul.
Denisa povesteşte că, ulterior, a mers la un control şi la Centrul Mamei şi Copilului, unde şefa Secţiei de patologia sarcinii i-a scris direct pe foaia medicală infecţia de care suferă. „Doctoriţa a vorbit urât cu mine. Pe foaia mea de tratament a scris mare «HIV pozitiv» şi le-a arătat studenţilor, care erau de faţă", mai spune tânăra.
Cum ne afectează noul proiect de lege antidiscriminare, pentru oamenii infectați cu HIV
Olga, o femeie din Căuşeni, infectată cu HIV, are un băieţel, care de la vârsta de doi ani a fost şi el diagnosticat seropozitiv. „Când am făcut operaţia la rinichi băiatului, în 2009, am mers la Centrul Mamei şi Copilului. Acolo medicul mi-a spus că dacă mă mai