Primele luni ale anului au adăugat noi proiecte rezidenţiale pe lista insolvenţelor sau a falimentelor, potrivit unui raport al firmei britanice de consultanţă Parker Lewis, remis redacţiei. Potrivit raportului, lipsa de finanţare şi discrepanţele între puterea de cumpărare scăzută şi nivelul preţurilor din piaţa imobiliară limitează numărul de tranzacţii şi menţin cererea efectivă de apartamente la un nivel scăzut.
În ceea ce priveşte segmentul de birouri, chiriile au înregistrat uşoare scăderi pe parcursul primelor trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce se reflectă în numărul mare de tranzacţii. "În 2012 sunt aşteptate noi scăderi ale ratei de neocupare până la aproximativ 12-13% pe fondul scăderii activităţii de construcţie şi al menţinerii cererii de spaţii de birouri", se mai precizează în raport.
Referitor la spaţiile comerciale, datele citate arată că, pe fondul relativei stabilităţi înregistrate anul trecut, anul 2012 a debutat cu relansarea unor proiecte mai vechi. "În primele trei luni ale anului, stocul de spaţii comerciale moderne a rămas neschimbat, uşoare schimbări fiind înregistrate în ceea ce priveşte nivelul chiriilor, nivel care a scăzut cu circa 5% faţă de T4 2011", mai spune raportul.
Interesul manifestat pentru spaţiile comerciale stradale se află pe un trend ascendent, iar retailerii FMCG profită de disponibilitatea spaţiilor şi de nivelurile scăzute de închiriere pentru a se loca în noi zone ale oraşului şi în provincie, potrivit Parker Lewis. În primul trimestru al anului, chiriile au înregistrat uşoare scăderi comparativ cu ultimul trimestru al anului 2011.
Pe fondul relocării, schimbării strategiei sau chiar al închiderii activităţii unora din marii retaileri, tot mai multe spaţii industriale sunt neocupate, ceea ce impactează în mod direct nivelul chiriilor, care pe parcu