Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au reuşt să redea vederea unui şoarece cu deficienţe de vedere, cu ajutorul unui transplant de fotoreceptori sensibili la lumină, scrie BBC.
Această reuşită este un pas important pentru lumea medicală şi ar putea ajuta la tratarea afecţiunilor degenerative de vedere.
Specialiştii de la Institutul de Oftalmologie din De la Colegiul Universitar din Londra au injectat în retina animalului care suferea de cecitate nocturnă sau nictalopie, celule de la animale sănătoase.
După doar o lună de la realizarea transplantului, cercetătorii au constatat că una din şase celule transplantate formase deja legătura necesară pentru transmiterea informaţiei vizuale la creier.
Pentru a testa eficienţa descoperirii, cercetătorii au supuşi rozătoarele la un experiment. Ei au pus mai mulţi şoareci, pe rând, într-un acvariu care conţinea apă, aflat într-o încăpere întunecată, pe care au proiectat un fascicul de lumină.
Şoarecii care beneficiaseră de transplant au urmat direcţia fasciculului de lumină pentru a ieşi la suprafaţă, în timp ce rozătoarele netratate au urmat un traseu aleatoriu pentru a ieşi din apă.
Ochiul prezintă două tipuri de fotoreceptori, celulele numite conuri, respectiv, bastonaşe. Până în prezent s-a dovedit că suplimentarea conurilor, celule vitale pentru vedere, este un lucru greu de realizat.
Cercetătorii spun că descoperirea este doar o fază incipientă dintr-un proces care ar putea revoluţiona tratarea afecţiunilor de vedere. Până la testarea metodei pe oameni, mai există numeroase teste de făcut pe animale.
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au reuşt să redea vederea unui şoarece cu deficienţe de vedere, cu ajutorul unui transplant de fotoreceptori sensibili la lumină, scrie BBC.
Această reuşită este un pas important pentru lumea medicală şi ar putea ajuta la