Criza datoriilor a împărţit în două harta economică a Europei din acest an, cu Estul care creşte propulsat de Polonia şi Turcia şi un Vest anemiat de recesiunea acută din Grecia, Portugalia, Italia şi Spania. Fondul Monetar Internaţional (FMI) asigură însă că Europa nu va mai cădea în ghearele unei crize de genul celei declanşate de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
"Ipoteza pe care ne bazăm este că zona euro va evita o altă criză", a afirmat economistul-şef al FMI Olivier Blanchard, la doar câteva zile după ce instituţia a avertizat că singurul pericol major care ameninţă economia mondială este Europa, scrie publicaţia franceză Le Monde.
FMI anticipează o recesiune economică de 0,3% în zona euro pentru anul acesta, cu scăderi ale Produsului Intern Brut mai accentuate în statele periferice şi mai lejere în Slovenia şi Olanda. În schimb, cele mai mari economii ale uniunii monetare ar urma să avanseze în acelaşi ritm, 0,5-0,6%, potrivit datelor din ediţia din aprilie a raportului FMI Word Economic Outlook.
Europa emergentă însă face notă discordantă cu Vestul, economia urmând aici să avanseze cu aproape 2%. Campionii creşterii vor fi Polonia, Turcia, Letonia şi România.
Dincolo de cifre: schizofrenia pieţelor şi ţintele ratate
FMI subliniază contradicţiile care înconjoară terapiile bugetare şi financiare la care s-au angajat statele avansate.
"Pieţele par a fi un pic schizofrenice. Ele cer corecţii bugetare, dar reacţionează negativ când acestea afectează creşterea", a spus Olivier.
Iar pieţele au reaprins criza datoriilor, atacând Spania, ale cărei costuri de finanţare au crescut recent aproape de nivelurile nesustenabile. Spania a obţinut de la CE relaxarea ţintei de reducere a deficitului bugetar.
Italia va pune, probabil, gaz pe foc, doarece guvernul vrea să amâne cu un an, pentru