Cantitatea de sare utilizată în prepararea felurilor de mâncare din Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut şi Subway diferă de la ţară la ţară, însă cert este că depăşeşte cu mult limitele normale, avertizează un studiu recent.
Cantitatea de sare pe care o consumă oamenii este mult prea mare faţă de cantitatea normală, atrag atenţia medicii, care subliniază că cei care obişnuiesc să mănânce la fast-food sunt mult mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi din această cauză.
La baza acestei afirmaţii se află un studiu efectuat de o echipă internaţională de cercetători din Australia, Canada, Franţa, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care a analizat conţinutul de sare în 2.124 de unităţi la şapte categorii de produse, potrivit Canadian Medical Association Journal.
Cercetările s-au făcut în şase companii de top care comercializează mâncare de tip fast-food: Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut şi Subway.
Conţinutul de sare a fost măsurat la hamburgeri, carne de pui, pizza, salate, sandwich-uri şi cartofi prăjiţi franţuzeşti.
Canada şi SUA - în topul negativ
Specialiştii au constatat că nivelurile de sare din alimente similare variază foarte mult de la o ţară la alta, însă în restaurante din Canada şi SUA nivelul de sare examinat s-a dovedit cu mult mai ridicat decât în reţele similare din Marea Britanie şi Franţa.
Un exemplu este Chicken McNuggets de la McDonald's din Canada, care conţinea de două ori şi jumătate cantitatea de sodiu - 600 mg de sodiu (1,5 g sare) la 100 g porţie - comparativ cu 240 mg de sodiu (0,6 g sare) per 100 g porţie în Marea Britanie.
Specialiştii avertizează că un nivel ridicat de sare în alimente duce, cel mai frecvent, la hipertensiune arterială, dar şi la alte afecţiuni care pot provoca moartea co