România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în anul 2015 şi intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb II în perioada 2013-2014, deşi state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Polonia au anunţat că îngheaţă orice astfel de plan până când uniunea monetară nu-şi va rezolva problemele structurale.
De asemenea, România îşi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut până în anul 2014, potrivit Programului de convergenţă 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.
În timp ce tensiunile din cadrul uniunii monetare cresc pe fondul unor dezechilibre sistemice atât în interiorul cât şi între statele membre, Guvernul a anunţat că România este hotărâtă să respecte termenul impus pentru aderarea la zona euro, respectiv de la 1 ianuarie 2015.
„Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014. În acest fel, se poate ilustra capacitatea României de a se încadra începând din anul 2013 în obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. (...) De asemenea, se menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în 2015 prin intrarea în mecanismul ERM II în 2013-2014“, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
În contextul presiunilor externe asupra zonei euro, mai multe state şi-au amânat planurile de aderare la uniunea monetară.
Ungaria şi-a exprimat reticenţa în acest sens. Ministrul Economiei de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy, declara că ,,dacă eşti puternic, este bine să fii în interiorul zonei euro. Dacă eşti slab, este un pericol“.
Polonia, singurul stat comunitar care a evitat recesiunea, ezită şi ea să adopte moneda unică. Ministrul de Finanţe, Jan Vincent-Rostowski, a declara