România a importat lapte şi produse lactate de aproximativ 220 milioane euro, în 2011, în creştere cu 14% faţă de 2010, când importurile au atins valoarea de 190 milioane euro.
Cantitatea de lapte, smântână, lapte bătut, iaurt, chefir, zer, unt şi brânzeturi sau caşuri importată de pe pieţele intra şi extra comunitare a totalizat, anul trecut, peste 200 mii tone, faţă de cele 196 mii tone achiziţionate de pe pieţe externe în 2010.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile României pe segmentul produselor lactate au vizat cu precădere laptele şi smântâna, circa 155 mii tone, dar şi brânzeturile şi caşurile care au totalizat 30 mii tone.
În privinţa exporturilor, acestea au crescut de la 28 mii tone, în 2010, la 36 mii tone în anul trecut, încasările depăşind 45 milioane euro, faţă de 35 milioane euro cu un an în urmă.
Aceasta în condiţiile în care producţia de lapte a ţării a fost anul trecut de puţin peste 200 mii tone.