Patrunjelul, o planta destul de firava, dar cu o larga raspandire pe glob, face parte din alimentatia omului de mai bine de 2.500 de ani.
In bucatarie, patrunjelul se foloseste ca aroma pentru ciorbe, supe, tocanite si salate. Putini stiu insa ca patrunjelul, verde sau radacina, vindeca numeroase afectiuni datorita compozitiei sale bogate.
Patrunjelul este o adevarata farmacie de polivitamine si substante nutritive esentiale pentru organism. Astfel, are in compozitia sa provitamina A, vitaminele B, C, K si E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, cupru, sulf, iod, clorofila precum si histidina, un aminoacid care impiedica dezvoltarea tumorilor. S-a constatat ca patrunjelul contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocala, aceeasi cantitate, si mai mult fier decat renumitul spanac.
Consumat zilnic, patrunjelul verde prelungeste tineretea, stimuleaza fertilitatea, are efect antianemic, antireumatic si anticancerigen, fiind recomandat de specialisti si in tratarea tuturor bolilor de nervi.
O cura cu salata de patrunjel verde, timp de 10-14 zile, fortifica sistemul imunitar si de acest lucru este neaparata nevoie, mai ales, la schimbarea de anotimp. Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat, se adauga putin ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Cura este tonica si revigoranta, contribuind la fortificarea sistemului imunitar, destul de slabit dupa anotimpul rece.
Radacina de patrunjel, la fel de bogata in nutrienti ca si frunzele, se consuma ca atare, in salate, sub forma de suc sau fiarta, in mancare. S-a constatat, insa, ca prin fierbere se pierd cam 70% din proprietati, insa radacina fiarta se asimileaza mult mai usor decat cea cruda.
Radacina de patrunjel regleaza digestia pentru ca stimuleaza producerea de sucuri gastrice, are efecte carminative si previne acum