Procesul lui Anders Behring Breivik, cel care a ucis 77 de persoane anul trecut in Norvegia, a atras in mod evident atentia mass-mediei si a opiniei publice. Insa acoperirea acestui subiect fara a oferi o platforma pentru ideologia de extrema dreapta a lui Breivik se dovedeste a fi o provocare dificila pentru presa. Sursa imagine: dw.de
Mai multe ziare din lume au publicat aceeasi fotografie pe prima pagina, si anume cea cu Anders Breivik afisand salutul fascist in prima zi a procesului. Alte ziare au ales imagini neutre, fara mesaj.
Expertul in comunicare Christian Schicha a subliniat faptul ca imaginile au fost accesibile peste tot, chiar si atunci cand media a decis sa nu le arate. Insa “nu este gresit ca problemele sa fie expuse si explicate”, a declarat Schicha intr-un interviu acordat Deutsche Welle.
Expertii considera ca este necesar ca presa sa acopere procesul de la Oslo, pentru ca este vorba de un act de justitie important din istoria Norvegiei in legatura cu o crima grava cu accente de extrema dreapta. Insa sunt de parere ca subiectul trebuie relatat cu retinere si cu masura. Pe de alta parte, daca subiectul nu ar fi acoperit de presa, atunci cazul Breivik ar capata un statut special, care ar putea conduce la o mistificare a persoanei in radurile posibililor adepti.
In prima zi a procesului, televiziunile au transmis live din sala de judecata, insa instanta a interzis transmisiile live si inregistrarile pe parcursul urmatoarelor zile, cand Breivik va fi audiat. Mai mult, o parte din presa norvegiana a ales sa nu prezinte subiectul, din respect pentru familiile victimelor.
Criticile asupra modului in care a fost acoperit subiectul de catre presa au aratat faptul ca victimele lui Breivik au fost puse pe un plan secundar fata de ucigasul lor. Asociatia Jurnalistilor Germani (DJV) s-a referit la codul deontologic pentru presa, car