Sectorul energetic european a intrat, recent, din era pietelor regionale in cea a pietei unice de energie. Goana dupa resurse energetice, care devin din ce in ce mai putine si din ce in ce mai scumpe, a determinat Uniunea Europeana (UE) sa impuna statelor membre o noua viziune asupra modului in care va fi comercializata energia in viitorul apropiat.
Tinta propusa este ca, din 2014, UE sa aiba o piata unica de energie, ce va da un singur pret de referinta pentru electricitatea pe care o consuma toti cetatenii sai.
Alimentarea cu energie electrica a devenit un drept ce trebuie asigurat tuturor locuitorilor Uniunii la un pret cat mai accesibil. Pentru ca acest pret sa ajunga la un nivel cat mai scazut, trebuie agregate, pe o platforma unica de tranzactionare, toate ofertele de vanzare si de cumparare de pe teritoriul Uniunii, relateaza Bursa.ro.
In Romania avem un pret mic la energie in comparatie cu alte state pentru ca tara noastra dispune de o productie generoasa de electricitate din surse diversificate, dar are si una dintre cele mai dezvoltate piete din regiune. Asa ca exista motive de ingrijorare asupra faptului ca pretul unic european ne-ar putea scumpi energia.
In perspectiva, lucrurile nu stau chiar atat de rau avand in vedere ca ne asteapta oricum scumpiri ale energiei. Nivelul de pret format pe piata libera este, deocamdata, tinut in frau de cel stabilit de autoritati pentru piata reglementata (populatie si o parte din agentii economici).
Numai ca Executivul a stabilit deja graficul de liberalizare a pietei de energie. Astfel ca populatia si agentii economici (care in prezent beneficiaza de preturi reduse, reglementate) vor trebui, in cativa ani, sa plateasca pentru electricitate un pret stabilit de piata libera, in functie de cerere si oferta, care va fi cu siguranta mai mare decat nivelul reglemen