Comandantul Unităţii Speciale de Intervenţie Ciolpani, Vasile Pierta, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că pirotehnicienii au încercat să facă detonările în aşa fel încât să fie afectate cât mai puţin carosabilul şi reţeaua de tensiune din zonă, pentru fiecare detonare fiind folosite circa patru kilograme de trotil.
"Am eliminat pericolul prăbuşirii de pe versant, pentru a putea trece la etapa a doua, curăţarea carosabilului blocat. Nu puteam utiliza nici explozibil, nici uneltele de care avem nevoie din cauza ameninţării stâncii pe care tocmai am detonat-o. Patru kilograme de trotil am folosit doar pentru prima detonare. O să folosim pentru fiecare stâncă doar cantităţi mici ca să nu afectăm sau, mai bine zis, să afectăm cât mai puţin reţeaua de tensiune sau carosabilul", a spus comandantul Unităţii Speciale de Intervenţie Ciolpani.
Potrivit Prefecturii Sibiu, operaţiunile de detonări de stânci şi degajarea DN 7C - Transfăgărăşan, la Km 130+800, unde este blocat de marţi, vor fi continuate sâmbătă dimineaţa.
"Mâine dimineaţă (sâmbătă - n.r.), lucrările de detonări şi de degajare a DN 7C vor fi reluate. Au fost executate detonări de stânci aflate în pericol de cădere, în prezent fiind pregătite alte detonări, pe aliniamentul părţii carosabile", a declarat Dorin Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
Circulaţia rutieră pe DN 7C - Transfăgărăşan este blocată, în judeţul Sibiu, de marţi dimineaţă, din cauza căderilor masive de pietre de pe versanţi determinate de ploile din ultimele zile, iar pentru cazurile de urgenţă se poate folosi o bandă creată dintr-o parcare laterală.
Potrivit şefului Serviciului Drumuri Naţionale Sibiu, Liviu Creţu, Transfăgărăşanul este blocat la kilometrul 130+800, întrucât, marţi, în jurul orei 8.30, a avut loc o cădere de pietre de pe versanţi.
Comandantul Unităţii Speciale de