Aprilie 1988. Ca de obicei, politica e la ordinea zilei. Politica şi dezastrele. Dacă săpăm mai adînc, ajungem şi la realizări. Durabile. În Japonia, era deschis traficului podul Seto. Făcea legătura între prefecturile Okayama şi Kagawa, trecînd prin cinci insuliţe din Marea Interioară Seto. La cei peste 13 km ai săi, structura este şi în prezent cel mai lung pod dublu etajat din lume. Traversarea sa, cu maşina sau cu trenul, durează aproximativ 20 de minute. Iar taxa este ceva mai mare de 30 de euro.
Se împlineau 200 de ani de la colonizarea de către europeni a Australiei. Pentru a sărbători evenimentul, la Brisbane era inaugurată Expoziţia Mondială, avînd ca temă “Petrecerea timpului liber, în era tehnologiei” şi drept mascotă un ornitorinc pe nume Expo Oz. Aproape16 milioane de vizitatori au venit în Capitala provinciei Queensland, pentru a admira exponatele, în cele şase luni cît a fost organizat evenimentul.
Procesul intentat americanului de origine ucraineană John Demianiuk ţinea capul de afiş al jurnalelor vremii. Acuzat că ar fi fost însuşi “Ivan cel Groaznic” – paznic al lagărului de concentrare nazist de la Sobibor şi responsabil pentru moartea a peste 27.000 de evrei, era condamnat la moarte, în aprilie 1988, de către un tribunal israelian. Cinci ani mai tîrziu, verdictul a fost invalidat de Curtea Supremă a aceluiaşi stat, deoarece apăruseră oarece dovezi din care reieşea că nu ar fi fost vorba de una şi aceeaşi persoană. Întors acasă, în Ohio, Demianiuk a fost acuzat din nou, în 2001, în baza faptului că fusese paznic în trei lagăre de concentrare. Opt ani mai tîrziu, a fost trimis spre judecată în Germania, unde a fost găsit vinovat de complicitate la crimă, în cazul a 27.900 de evrei, şi condamnat la cinci ani de închisoare. N-a mai apucat să execute pedeapsa, deoarece a încetat din viaţă, din cauze naturale, la 91 de ani, într-un azil d