Costion Nicolescu, Sarea Pamantului - incrucisari, intalniri, insotiri, Ed. Doxologia, Iasi, 2011, 547 pagini.
Costion Nicolescu este unul dintre cei mai longevivi si respectati "cronicari" ai vietii ortodoxe de la noi. Om de o mare delicatete sufleteasca, publicist dotat cu un acut discernamant al nuantelor si cu un excelent simt al limbii, s-a impus repede ca un reper laic in dezbaterile pe probleme de credinta, din perioada postcomunista. Excesiv de modest si asumand pentru sine o conditie de expert ne-luptator, s-a dovedit maestrul unei apologetici subtile, rafinate si persuasive, in desfasurarea careia nu a facut nici un compromis si nici o concesie privind afirmarea adevarului de credinta.
Costion Nicolescu cunoaste Biserica nationala, adica aceasta larga comunitate de iubire alcatuita din toti ortodocsii de pe pamant romanesc, nu numai din perspectiva teologica, ci si etnologica. Doctor in teologie al Institutului de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris si, multi ani, cercetator la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, a putut descifra mai bine decat altii sufletul romanesc si poate de aceea s-a si indragostit de el. Din aceasta iubire s-au nascut mai multe carti, dintre care amintim: "Cine se teme de Biserica?", "Riscul de a fi ortodox", "Elemente de teologie taraneasca" si "Bucuria convorbirii".
O alta calitate a sa, care i-a facilitat cunoasterea si i-a alimentat apologetica, este cultul prieteniei. Costion Nicolescu a fost si este in legaturi de prietenie cu mari ierarhi, ca bunaoara mitropolitul Bartolomeu Anania, preoti extraordinari, ca parintele Constantin Galeriu, artisti de geniu, ca Horia Bernea, carturari exemplari, precum Dan C. Mihailescu, si aprigi publicisti crestini, ca Razvan Codrescu. Dupa cum singur o afirma, toti cei cu care s-a insotit o parte din drumul acestei vieti l-au imbogatit. "Intalnirile memorabile, pri