Afacerile europene s-au aflat în centrul campaniei electorale franceze, fiind adesea puternic criticate. Drept rezultat, UE a ocolit prudentă în ultima vreme dezbaterile sensibile. La Bruxelles, campania franceză a stârnit mai multă plictiseală decât îngrijorare dar există totuşi o curiozitate : cum va continua dialogul cu Franţa în funcţie de locatarul de la Elysée?
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Întrebaţi orice diplomat de la Bruxelles dacă ritmul afacerilor UE a fost domolit din cauza campaniei electorale franceze. Veţi vedea că va zâmbi şi va privi stânjenit în altă parte, în semn că acesta este cazul.
Creşterea economică, pactul bugetar, reforma Schengen, dezbaterile ecologice, toate acestea sint subiecte de evitat. Preşedinţia daneză a UE a amânat dezbaterea marilor dosare pentru luna iunie doar.
Aspectul economic cu precădere este cel preferat de toţi candidaţii la alegerile din 22 aprilie, fiecare critică Europa iar ideile se înfruntă deschis.
La Bruxelles, campania franceză agasează şi amuză deopotrivă.
UE îi datorează lui Sarkozy progresele recente
Nicolas Sarkozy, copilul teribil al Europei noi, impusese iniţial, începînd cu 2007 un nou ritm Europei şi afacerilor Nord-Atlantice. Preşedinţia franceză a UE în 2008 şi revenirea Franţei în structurile militare NATO au fost moment cruciale.
Atunci Sarkozy descoperea printre altele rolul Comisiei Europene şi repede ăşi făcea cunoscută poziţia : Comisia, căreia la început îi promite o frumoasă prietenie , n-are decât să-şi ţină gura, Franţa dictează de acum politica europeană.
Împreună cu cancelarul german Angela Merkel, care trebuie spus că nu l-a văzut dintotdeauna ca pe un partener de drum egal, el a deblocat multe şantiere ale UE.
Pentru cei doi, momentul adevărului a sosit abia începînd cu anul 2009 şi ascuţirea crizei