Parcurile şi zonele cu vegetaţie din ţara noastră au fost invadate de căpuşe care muşcă oamenii şi care-i pot îmbolnăvi. Numeroase zone din ţară sunt afectate, iar în Capitala situaţia este critică, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Boli Transmisibile. Totuşi, această „invazie" îşi face simţită prezenţa în fiecare an, completează specialiştii.
„Am fost la plimbare prin pădure şi seara mi-am dat seamă că am o căpuşă pe gamba piciorului. Nu m-am panicat deoarece am fost muşcat de zeci de ori şi nici nu m-am îmbolnăvit deoarece transferul bolii se face în 48 de ore. La mine nu a trecut atât timp de când m-a muşcat până am depistat, iar într-un interval scurt posibilităţile de îmbolnăvire sunt aproape nule", a povestit Attila Sandor, un bărbat de 38 de ani din Cluj.
Pericol din aprilie până în iulie
În perioada aprilie-iulie, riscul românilor de a fi muşcaţi de căpuşe este destul de mare, mai ales dacă-şi desfăşoară activitatea în zone cu vegetaţie.
„Situaţia din acest an nu este deosebită faţă de alţi ani. Primăvara este sezonul căpuşelor. Când se termină iarna, ele ies din perioada de hibernare şi încep să-şi caute o gazdă pentru că trebuie să se hrănească", explică Andrei Mihalca, doctor în științe medicale și lector la USAMV Cluj-Napoca.
Situaţia este diferită în ţara noastră şi în funcţie de zonă. Dacă în zona Clujului sunt 2-3 specii de căpuşe care atacă mai frecvent omul, în zona Capitalei sunt în jur de cinci specii, care transmit o mulţime de boli.
„Fiecare specie de căpuşă transmite o listă întreagă de boli. Dintre cele bacteriene, cele mai frecvente sunt Lyme sau „boala cu 1.000 de feţe" (provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave, afectează chiar şi inima sau sistemul nervos), anaplasmoza (scade numărul de celule roşii), ehrlichoza (o boală infecţioasă cu evoluţie potenţial