Într-o proporţie covârşitoare, casele tradiţionale din România, unele vechi de peste 100 de ani, au acoperiş din ţiglă ceramic, care necesită renovare. Aceeaşi situaţie este şi în cazul caselor din centrele istorice ale oraşelor din Transivania, a multora dintre frumoasele vile construite în perioada interbelică în Bucureşti, precum şi a unor monumente istorice.
Fie că este vorba de o casă tradiţională, o vilă interbelică sau un monument istoric, elementul principal de atracţie este acoperişul din ţiglă ceramică, cu acele nuanţe caracteristice numai materialelor naturale. Deşi vechimea le sporeşte frumuseţea, deseori este şi factorul care contribuie la o stare care necesită renovare iar acoperişul este primul pe listă. Ar fi şi păcat să zugrăviţi interiorul, să schimbaţi pardoseala sau să amenajaţi o funcţiune în situaţia unui acoperiş care necesită reparaţii, întrucât apa care se va infiltra va strica toată munca. În plus, toate aceste imobile, reprezintă o avuţie inestimabilă a ţării iar renovarea lor ar contribui substanţial nu numai la creşterea siguranţei cetăţenilor şi a confortului de locuire, dar şi a prestigiului ţării şi atragerii turiştilor.
Conform reglementărilor în vigoare, în cazul imobilelor incluse în patrimoniul naţional (cum sunt casele din perimetrul istoric al oraşelor sau unele case tradiţionale, de exemplu), înlocuirea unor elemente ale construcţiei se va face numai cu materiale de acelaşi fel.
Soluţii optime şi economice
TONDACH România are soluţii prin care se păstrează tradiţia şi stilul arhitectural al caselor în toate cazurile prezentate. În cel al caselor tradiţionale, pentru care în mod uzual s-a folosit célèbra ţiglă „cu leu" (de Jimbolia), se propune Ţigla Profilată Transilvania, o ţiglă având aceleaşi dimensiuni ca şi Jimbolia şi destinată atât construcţiilor noi, cât şi înlocuirii parţiale sau totale