Statul român ajunge din ce în ce mai des în faţa curţilor internaţionale de arbitraj, din cauza unor litigii comerciale, cum este ultimul proces intentat de OMV Petrom, pentru nerespectarea unor clauze din contractul de privatizare. Avertismentul vine de la expertul în drept comercial, profesorul universitar Gheorghe Piperea.
Expertul spune la RFI că statul român nu va putea da înapoi, dacă va pierde aceste procese costisitoare, care pun în pericol chiar deficitul bugetar pe anii care vin. Subterfugiile precum eşalonarea plăţii sumelor pierdute în procese sau acordarea lor într-un cuantum mai mic nu vor merge, aşa cum s-a întâmplat cu sumele câştigate de profesori în instanţe sau cum riscă să se întâmple cu banii datoraţi proprietarilor caselor naţionalizate de regimul comunist, crede avocatul.
"Este evident că statul român, care în România îşi permite prin Ordonanţe de Urgenţă să amâne la calendele greceşti plata titlurilor executorii obţinute de cetăţenii români în instanţele din România nu îşi va putea permite să sfideze Banca Mondială, care organizează aceste arbitraje, emiţând cine ştie ce ordonanţe sau legi, care să spună "nu plătim acum, plătim peste 20 de ani, când o să avem bani sau când o să avem chef". Cred că este un fenomen şi cred că cineva ar trebui să-şi pună nişte întrebări cum este posibil ca România să ajungă aşa des în faţa acestor instanţe internaţionale. E ceva simptomatic aici şi cred că ar trebui cu toţii să ne întrebăm dacă nu cumva este ceva în neregulă cu comportamentul statului român", declară Gheorghe Piperea.
Expertul în drept comercial mai spune că pe lângă procesele intentate la Curtea de Arbitraj de la Paris, mai există şi o serie de procese la Washington, la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale.
Ultima companie care a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris este OMV Petrom, care se