Siropul de porumb din băuturile acidulate dă pancreasul peste cap, iar glutamatul de monosodium din hamburgeri poate provoca diabet.
Deşi alimentele fast-food au reputaţie proastă, mulţi oameni continuă să consume astfel de produse. Studii mai vechi au arătat că aceste alimente provoacă o dependenţă la fel de severă precum cea dată de heroină, iar cercetări mai noi demonstrează că alimentaţia fast-food este plină de ingrediente nocive pentru sănătate. În România, alimentaţia fast-food pare să devină din ce în ce mai populară, de vreme ce peste 200.000 de români mănâncă zilnic shaorma şi cam tot atâţia consumă hamburgeri, cheesburgeri, hot-dogs şi beau sucuri acidulate la McDonald's, KFC sau Burger King. Mai mult, noi lanţuri de fast-food au fost inaugurate la noi în ţară, semn că piaţa poate să mai absoarbă mulţi clienţi. Oamenii ajung să stea la coadă pentru a consuma astfel de produse deloc sănătoase, prăjite în uleiuri refolosite şi ultra-sărate. În aceste condiţii, vă prezentăm o listă cu ingredientele nocive din produsele fast-food.
Siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS)
Acesta se găseşte în sucurile acidulate care se vând împreună cu produsele fast-food, dar şi în chifle, burgeri, dressing-uri, sosuri. „Este un îndulcitor ieftin obţinut din amidon de porumb, care se găseşte în special în băuturi acidulate şi, în cantităţi mai mici, în pâine. Supără destul de rău pancreasul", explică medicul nutriţionist Cornelia Zugravu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", din Bucureşti. Fiind un îndulcitor foarte ieftin, lanţurile fast-food obişnuiesc să îl utilizeze în exces. Conţine monozaharide, substanţe care provoacă variaţii ale glicemiei (zahărul din sânge) şi care pot da metabolismul peste cap. În plus, este prelucrat greu de ficat. Acest sirop are 55% fructoză şi 45% glucoză, este folosit în compoziţia produselor procesat